Prezidentka Litvy: Rusko si po Ukrajine môže trúfnuť na Moldavsko

06.03.2014 Celý región

Brusel 6. marca (TASR) - Rusko sa v prípade Ukrajiny snaží prepísať hranice druhej svetovej vojny - jeho ďalším cieľom by mohlo byť Moldavsko. Uviedla to dnes litovská prezidentka Dalia Grybauskaite po príchode do Bruselu na mimoriadny summit EÚ, zameraný na krízovú situáciu na Ukrajine.

"Európe sa nie vždy darí správne pochopiť, čo sa práve deje. Musíme konať hneď teraz," vyhlásila prezidentka Litvy na adresu Ruska. Zároveň konštatovala, že ľutuje, že ani na dnešnom mimoriadnom summite sa zrejme nezrodí nijaká "rýchla akcia" proti Rusku.

S odkazom na "brutálnu agresiu Ruska proti Ukrajine" pred novinármi uviedla, že keď sa Rusko poráta s Ukrajinou, bude nasledovať Moldavsko a po Moldavsku ďalšie krajiny.

Moldavsko má od roku 1992 nedoriešený spor s ruskojazyčným Podnesterskom, ktoré sa politicky a ekonomicky orientuje na Ruskú federáciu. Vôľu pričleniť sa do Eurázijskej únie, ktorú vytvára ruský prezident Vladimir Putin, vyjadrilo v nezákonnom referende aj Gagauzsko, čo je malá enkláva s turkotatárskym obyvateľstvom v Moldavsku.

Grybauskaite pripomenula, že Rusko nedávno uskutočnilo vojenské manévre v Baltskom mori v blízkosti poľských a litovských hraníc, čo je podľa nej "vážna vec" a nejde už iba o Ukrajinu, ale o európske susedstvo ako také a o Baltské more.

Litovská prezidentka v stredu počas návštevy na leteckej základni NATO v Litve vyzvala Severoatlantickú alianciu, aby posilnila svoju prítomnosť v oblasti Pobaltia.

Pripomenula, že pobaltské krajiny nemajú vojenské lietadlá schopné zaistiť svoj vzdušný priestor, čo v súčasnosti zabezpečujú Spojené štáty, ktoré v januári poslali do Litvy štyri bojové stíhačky F-15.
 

Vyberte región